Training & instructie

Het doorrijden van jonge paarden:

Het doorrijden van jonge paarden is vaak toch lastiger dan men denkt, het is heel belangrijk dat het doorrijden op een consequente maar toch vriendelijke manier gebeurd. Het is immers de opstart van het leven als rijpaard. Elk paard is anders en heeft dus ook een andere aanpak nodig. Ik probeer zo goed mogelijk naar het paard te kijken naar het karakter en behoeftes van het paard tijdens deze periode.

De meest voorkomende problemen zijn de kleine foutjes die er in sluipen nadat u het paard terug krijgt van het zadelmak maken, foutjes die in eerste instantie niet erg lijken maar op den duur toch voor problemen  zorgen. Denk aan het niet aan de hulpen staan ( verzet op been en hand hulpen ). Iedere ruiter met een jong paard gaat door deze fase van africhting, in vele gevallen is het erg lastig om op basis van wederzijds  vertrouwen je paard hier door heen te werken, vaak zorgt dit voor wat spanning. Wanneer hier niet goed en daadkrachtig mee omgegaan wordt komt het vaak van kwaad tot erger, daarom moet je er op tijd bij zijn om zo verder problemen te voorkomen. 

Het moeilijke van het doorrijden van jonge paarden is om het paard op een speelse manier wegwijs te maken in de baan een daar buiten. Ik vind het trainen met balkjes, het maken van sprongetje en het rijden buiten in het bos van essentieel belang voor de gemoedstoestand van een werkend jong paard, we willen tenslotte allemaal een "happy athlete".

Trainen van "moeilijke" paarden.

Ben je al op het punt dat je paard eigenlijk niet meer fijn te rijden is en steeds staakt op de hulpen, of voel je je simpelweg niet meer veilig op je eigen paard dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Ik vind het heel belangrijk dat het paard weer vrolijk leert te werken en het werk ook daadwerkelijk leuk vindt. Tijdens deze fase van africhting is het eveneens heel belangrijk dat het paard consequent aan de hulpen van de ruiter staat. Goed is goed, Fout is fout. Het lastige is om niet in een fout te blijven hangen, na het corrigeren van je paard moet je het kunnen om het gevoel meteen weer af te laten vloeien en verder te gaan met de training. Op die manier leert het paard heel snel wat wel en niet mag om dat er een duidelijk onderscheid tussen goed en fout gemaakt wordt. Een paard zal veel minder snel iets verkeerd doen als hij weet dat het een consequentie heeft die het iets ongemakkelijk maakt voor hem. Daarin tegen zal het paard juist willen meewerken om de rust en tevredenheid te bewaren in het team. 

Instructie: 

Tijdens het geven van lessen heb ik ondervonden dat het heel belangrijk is om op een duidelijke manier mijn visie van het trainen te reflecteren op de ruiter. Ik hanteer geen vaste style in mijn rijden en lesgeven. Elke combinatie heeft zijn eigen punten waar ze aan willen werken. Wat ik wel heel belangrijk vind in het les geven is dat we er naar toe werken dat de combinatie werkt vanuit een goede dressuurmatige basis. Vanuit deze basis kan je alle kanten op en je paard van alles aanleren op je eigen manier. Zo is de kans veel groter tot het creëren van een gouden combinatie.